Hallásterápia

2017.06.04

Mit jelent a túlhallás? Egyszerűen fogalmazva: a túlhallással élő gyermek még a denevér szárnycsattogását is meghallja. Ennek vannak előnyei és sajnos hátrányai is. Jó hír azonban, hogy terápiával kezelhető!

A túlhallást nehéz megállapítani

A túlhallás valójában azt jelenti, hogy az ún. túlérzékeny hangmagasságokat (frekvenciákat) is meghallja a gyermek, ezek a frekvenciák azonban gátolják a beszédértés pontosságát. Ez a jelenség magyarázatul szolgálhat a beszédértési zavarokkal küzdő gyerekek állandó visszakérdezésére, a hangzótévesztésekre, illetve arra is, hogy ha viszonylag halkan, lassan beszélünk hozzájuk, azt tökéletesen megértik.

A mi esetünkben a sok sikertelen audiológiai vizsgálat után már nem tudtam mi lehet a megoldás. Utána olvastam, hogy létezik szubjektív (a beteg együttműködő) és objektív (altatásban is végezhető) vizsgálat, így hát kértem beutalót a Heim Pál kórházba, amit kitűztem a parafatáblára és minden nap szembenéztem vele. Mert nem fűlött hozzá a fogam. Lányom nagyon együttműködő volt, szó nélkül jött velem az összes vizsgálatra - ehhez persze szükség volt arra, hogy elmondjam neki az igazat és számára is fontossá tegyem, hogy a végére járjunk - és bevallom, igazából nem akartam egy ilyen vizsgálatnak kitenni, hisz ezzel teljesen kiszolgáltatottá vált volna. Így hát maradt az egyre nagyobb bizonyosság, hogy gond van és az újabb szűrővizsgálatok.

Például a rég várt óvodai nagycsoportos logopédiai vizsgálat. Ahol a logopédusunk rákérdezett, hogy van-e gond a hallásával, én pedig ujjongtam, hogy végre nem vagyok egyedül a gondolattal. Elmeséltem neki a fül-orr-gégészet vs. audiológiai kálváriánkat, majd javasolta, hogy menjünk el az EduKid Halláscentrumba. Itt hasonlóan fülhallgatós vizsgálatot végeztek, mint az sztk-s audiológián, de többfélét és alaposabban. Tovább is tartott, játékos feladatok is voltak. A diagnózis: nagyfokú túlhallás. Akkor hallottam erről életemben először. Elmondták, hogy röviden annyit jelent, hogy mindent hall a gyermek, sőt, túlságosan sokat is!

Meg kell tanítani az agyát arra, hogy a nem fontos hangokat kiszűrje és erre létezik az ún. hallásterápia, avagy hallásébresztés.

Túlhallás vizsgálatának menete

A túlhallás jelenség észlelése, illetve a terápia kifejlesztése Dr. Pataki László gyógypedagógus, logopédus, gyermek fül-orr-gége szakorvos, foniáter és Kolláth Zoltán csillagász szakember nevéhez fűződik. Háromszintű vizsgálati rendszerben mérik a túlhallás jelenségét:

  1. kiterjesztett hallásvizsgálat, ahol olyan frekvenciákat is mérnek, amiket egyébként nem
  2. szünetelő vizsgálat, amely során egymás után elhangzó zörejek közé szüneteket iktatnak be, amelyek különböző hosszúságúak (a túlhallásos gyermek nem hallja a szüneteket)
  3. logatom-vizsgálat: a logatom olyan hangsor, mintha szó lenne, csak éppen semmi értelme. A vizsgálat során két, egymástól alig különböző vagy azonos logatomot hallanak a gyerekek és azt kell jelezniük, hogy a szavak azonosak vagy különbözőek voltak-e (pl. uzgibu-urgibu).

Hallásterápia

A hallásébresztő terápia során a gyerekek egy "elvarázsolt" zenét hallgatnak, amelyből bizonyos hangmagasságokat kiszűrtek, és amelyben időnként hirtelen zörejek hallhatók. A terápia egyrészről játékos, hiszen a zenehallgatás közben lehet játszani, társasozni és kártyázni, ugyanakkor nagyon feszített. Reggel és délben 30-30 percig saját fülhallgatóval hallgatják az audiológiai eredménynek megfelelően összeállított egyéni CD-t, majd délelőtt kötelező témájú, délben pedig szabadon választott témájú rajzot készítenek. A két zenehallgatás között el kell telnie 3 órának és a 10 napos terápia alatt ki kell iktatni minden hangszóróból érkező hangot (tv, rádió) és kerülni kell a saját tengely körüli forgást.

A CD-n összeállított zenéket szűrve hallgatják, időnként pedig egy tizedmásodpercnyi időre bevágják a szűretlen hangokat. Én belehallgattam, olyan, mintha a lejátszó kontakthibás lenne. A gyerekek agya egy idő után megtanulja, hogy ha olyan hangot hallanak, amelyre "nincs szükségük", azt figyelmen kívül hagyják.

A terápia eredményessége a túlhallás mértékétől függ, általában 3-6 hónap után észlelhető változás. Mi karácsony előtt csináltuk végig és két dologban mindenképpen sikeresnek mondható. Egyrészt, mivel a terápia alatt kiiktattuk az életünkből a tv-t, azt követően minimálisan engedtük csak vissza, ezzel sok hasznos tevékenységgel eltöltött idő szabadult fel. Másrészt pedig kislányom hallásában és beszédében is fejlődés érzékelhető, de a kontroll logatom-vizsgálatra még nem került sor.

Történetünk a Túlhallás vagy figyelemzavar? című cikkben folytatódik. 

Cikksorozat részei:

  1. Mi a túlhallás?
  2. Hallásterápia
  3. Túlhallás vagy figyelemzavar?
  4. Hiperérzékenység
  5. Vezetéses halláscsökkenés
© Herédi Otilia
info@herediotilia.hu
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!